O projekcie
Badania podzielono na cztery okresy:
- wiosnę (kwiecień – maj 2016),
- lato (lipiec – sierpień 2016),
- jesień (październik – listopad 2016),
- zimę (grudzień 2016 – styczeń 2017).
Podział ten ma związek z naturalnym rytmem życia człowieka.
Główne zagadnienia skupiają się wokół przygotowania i spożywania posiłku codziennego w cyklu rocznym (np. zwyczaje kulinarne w okresie adwentu i Bożego Narodzenia, karnawału, Wielkiego Postu, Wielkanocy itp.), pożywienia związanego z obrzędowością rodzinną (chrzciny, wesele, pogrzeb), uroczystościami kościelnymi (np. odpust, I Komunia Święta) i spotkaniami towarzyskimi (np. imieniny). Zebrane informacje są źródłem będącym podstawą do dokonania kompleksowego opisu dziedzictwa kulinarnego wybranych powiatów. Pozyskaliśmy wywiady foniczne, które opracowaliśmy w formie pisemnej, fotografie cyfrowe, a także 4 filmy dokumentacyjne. Wszystkie materiały zostały przekazane do Archiwum Naukowego Muzeum Kultury Ludowej i są dostępne dla każdego zainteresowanego badacza.
Podsumowaniem badań jest interdyscyplinarna publikacja naukowa Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością.