Info o przebiegu

 

Badania podzielono na cztery okresy: wiosnę (kwiecień – maj 2016), lato (lipiec – sierpień 2016), jesień (październik – listopad 2016) i zimę (grudzień 2016 – styczeń 2017) Podział ten ma związek z naturalnym rytmem życia człowieka.

 

Główne zagadnienia skupiają się wokół przygotowania i spożywania posiłku codziennego w cyklu rocznym (np. zwyczaje kulinarne w okresie adwentu i Bożego Narodzenia, karnawału, Wielkiego Postu, Wielkanocy itp.), pożywienia związanego z obrzędowością rodzinną (chrzciny, wesele, pogrzeb), uroczystościami kościelnymi (np. odpust, I Komunia Święta) i spotkaniami towarzyskimi (np. imieniny). Zebrane informacje są źródłem będącym podstawą do dokonania kompleksowego opisu dziedzictwa kulinarnego wybranych powiatów. Pozyskaliśmy 196 wywiadów fonicznych, które opracowaliśmy w formie pisemnej, ponad 2 tys. fotografii cyfrowych, a także 4  filmy dokumentacyjne. Wszystkie materiały zostały przekazane do Archiwum Naukowego Muzeum Kultury Ludowej i  są dostępne dla każdego zainteresowanego badacza.